Tandrensning

Formål

En grundig rensning af tænderne.

Redigér Slet

Behandlingstid

15 - 30 min - i nogle tilfælde længere tid.

Redigér Slet

Behandlere

Almindelige tandlæger, tandplejere og certificerede klinikassistenter.

Redigér Slet

Pris

Fast pris. Der skelnes mellem en simpel og udvidet tandrensning.

Redigér Slet

Tilskudsberettiget

Den Offentlige Sygesikring og "danmark" yder tilskud. Se her.

Redigér Slet

En tandrensning starter typisk ved, at din tandplejer eller tandlæge undersøger din mund og tænder for at sikre, at det hele er i orden. Herefter får du fjernet bakterier, plak og tandsten. I et vist omfang kan din tandplejer eller tandlæge også fjerne misfarvninger, der stammer fra f.eks. kaffe, te, vin og tobak. Efterfølgende bliver dine tænder pudset og poleret. Varigheden af tandrensningen afhænger af, hvor meget tandsten du har.

Ofte vil der i forbindelse med din undersøgelse tages røntgenbilleder hvert eller hvert andet år. Et røntgenbillede viser tænder og den omkringliggende knogle, som ikke kan ses med det blotte øje. Din tandplejer eller tandlæge får derfor bedre diagnostiske muligheder, som kan forebygge og forhindre eventuelle problemer. Du kan læse mere om røntgenbilleder her.

Redigér Slet

Det er nødvendigt at få lavet en tandrensning for at kunne opretholde en god mundhygiejne og sunde tænder. Formålet med en tandrensning er at fjerne bakterielle ophobninger samt at forhindre og forebygge sygdomme og problemer.

Hvis ikke du får foretaget en regelmæssig tandrensning hos din tandplejer eller tandlæge, kan du risikere, at bakterierne ophober sig og danner plak. En bakterieophobning udvikler sig til tandsten, som efterfølgende danner endnu et lag plak og tandsten. Denne proces fortsætter, hvis ikke der handles. Hvis plak og tandsten ikke fjernes med jævne mellemrum, risikerer du at få alvorlige problemer med tænderne som f.eks. tandkødsbetændelse, parodontose og huller i tænderne (caries). En tandrensning forebygger derfor tandproblemer.

 

På illustrationen kan du se et tandsæt med plak samt før- og efterbilleder, hvor der er foretaget en tandrensning.

Redigér Slet

Manglende tandrensninger vil have negative konsekvenser for dine tænder og mundhygiejne. Hvis ikke der bliver foretaget en jævnlig rensning af tænderne, hvor belægninger fjernes, kan der udvikles betændelse i tænder, tandkød og gumme. Med andre ord dannes der grobund for tandkødssygdomme som gingivitis, parodontose og huller i tænderne (caries). I så fald kan knogle og tænder tage varig skade, og i værste fald skal tænderne fjernes pga. disse sygdomme. Du bør tale med din tandlæge eller tandplejer om, hvor tit du bør få foretaget en tandrensning, da behovet er individuelt og reglerne for offentligt tilskud er forskellige alt efter, hvilken type patient du er. Du kan læse mere om tilskudsgrupper her.

Redigér Slet

Der er vigtigt at opretholde en sund mundhygiejne ved at børste tænder mindst to gange om dagen samt at anvende tandtråd, tandstikkere eller interdentalbørster.

Plak- og tandstensdannelse kan forebygges ved:

  • Mad og drikke: Undgå mange mellemmåltider samt syreholdige eller sukkerholdige fødevarer. Læs mere her.
  • Tandbørstning: Sørg for at børste tænderne, helst efter måltiderne, suppleret med rensning af tandmellemrummene regelmæssigt. Læs mere her.
  • Konsultation: Få lavet en tandrensning min. 1 gang om året. Din tandplejer eller tandlæge vurderer, hvad der er nødvendigt for dig.

Du kan læse mere om opretholdelse af sund mundhygiejne her.

Redigér Slet

Hvis du er en grøn patient, kan du maksimalt få tilskud til en tandrensning én gang om året. Det er, hvad din tandplejer eller tandlæge anbefaler i forhold til den faglige vurdering af dine tænder.

Som gul eller rød patient kan du få tilskud til tandrensning så ofte, som din tandplejer eller tandlæge har vurderet, er nødvendigt. Du kan læse mere om tilskudsgrupperne her.

Redigér Slet

Behovet for at få renset tænder hos din tandplejer eller tandlæge er individuelt. Det afhænger af dine tænder og egen evne til at opretholde sund mundhygiejne.

Det er derfor forskelligt fra person til person, hvor ofte det er nødvendigt at få renset tænder hos din tandplejer eller tandlæge. Nogle skal have en tandrensning 3-4 gange om året, andre skal hvert ½ år eller kan nøjes med en 1 gang om året. På klinikken vurderer din tandplejer eller tandlæge din tandsundhed og inddeler dig i en tilskudsgruppe, som bl.a. indikerer, hvor ofte du skal til tandlægen. Du kan læse mere om tilskudsgrupperne her.

Redigér Slet

En tandrensning er et eftersyn hos din tandplejer eller tandlæge, hvor du får fjernet tandsten, plak og misfarvninger. Du skal have en tandrensning regelmæssigt for at sikre, at dine tænder er sunde og raske, samt at din mundhygiejne er god. Antallet af tandrensninger om året afhænger af, hvilken tilskudsgruppe du tilhører. Du kan læse mere om tilskudsgrupper her.

Redigér Slet

Størstedelen oplever ikke nogen form for smerter, når de får lavet en tandrensning. Flere synes, at en tandrensning er behagelig, fordi de får renset tænderne grundigt og får en følelse af glatte rene tænder bagefter.

Hvis du oplever smerter under tandrensningen, kan det skyldes forskellige faktorer som dine tandhalse, ømt tandkød eller en hård tandlæge.

Er du nervøs eller angst for, at det kommer til at gøre ondt, eller lider du af tandlægeskræk, kan du få lavet en tandrensning med ultralyd. Ved denne metode bruger din tandlæge eller tandplejer vand under tryk og højfrekvente svingninger. Det er en mere nænsom og mindre tidskrævende behandling. Uanset hvad så oplys din tandplejer eller tandlæge om nervøsiteten eller angsten, så de kan tilpasse behandlingen efter dine behov og ønsker.

Redigér Slet

Tandrensning a og b betegner, hvor mange tænder der kræver en tandrensning for at fjerne tandsten. Tandrensning a referer til rengøring af over 15 tænder, hvorimod der renses mindre end 15 tænder ved tandrensning b.

Mængden af tandsten afhænger af forskellige faktorer som f.eks. dit spyt, kost og mundhygiejne. Behovet for tandrensning er derfor individuelt. Nogle kan nøjes med at få renset færre end 15 tænder til et eftersyn (tandrensning b), hvorimod andre kræver en tandrensning af over 15 tænder (tandrensning a).

Redigér Slet

Ved en udvidet tandrensning fjernes plak, tandsten og misfarvninger på kroner, restaureringer og tændernes rødder med pocher på mere end 4-5 mm. En udvidet tandrensning foretages, når du har tandsten under tandkødskanten. Ofte vil symptomerne være tandkødsbetændelse eller parodontose, hvor et par af tænderne har mistet mere end 2 mm i fæstet, og pochedybden er på mere end 4-5 mm med betændelse. Det er umuligt at fjerne tandsten under tandkødsranden med en almindelig tandrensning, da tandstenen ikke umiddelbart kan ses. Derfor er det nødvendigt at foretage en udvidet tandrensning, så du opretholder sunde forhold omkring tænderne.

I mere alvorlige tilfælde af parodontose kan det være nødvendigt at lave ekstra tandrodsrensning, hvor også dine tandkødslommer bliver renset grundigt. Det drejer sig ofte om lommer på 5-6 mm mellem tandkødet og tanden. Du vil ofte blive lokalbedøvet under behandlingen. Typisk skal du have renset tandkødslommerne flere gange for at sikre, at alt er blevet fjernet.

Typisk bliver tandkødslommerne renset ved hjælp af ultralyd eller håndinstrumenter. I tilfælde af dybe lommer kan det være nødvendigt at foretage et mindre, ufarligt og operativt indgreb for at rense tænderne grundigt. I så fald lægges et snit i tandkødet, så roden kan rensen, og betændelsen kan fjernes. Derefter bliver dit tandkød syet sammen. Denne behandling sikrer, at al tandsten og betændelse bliver fjernet, så tandkødet kan hele og blive så rask som muligt. Det er nødvendigt at rense tænderne og fjerne betændelse for at forebygge tandkødssygdomme.

Når al tandstenen er blevet renset væk, vil din tandplejer eller tandlæge pudse dine tænder, så du får en flot og glat overflade. Dette medfører, at bakterier har svært ved at sætte sig fast på dine tænder. Du kan læse mere om polering her.

Redigér Slet

Du kan ikke selv fjerne tandsten. Tandsten er hårde forkalkede belægninger, som kun kan fjernes hos din tandplejer eller tandlæge med håndinstrumenter eller ultralyd.

Du kan undgå tandsten ved at fjerne de bløde belægninger på tænderne hver dag. Det gøres ved at børste tænder og rengøre tandmellemrum. Du kan læse mere om mundhygiejne her. Hvis ikke de bløde belægninger bliver fjernet inden 1-2 uger, udvikler de sig til tandsten. I så fald skal du have en professionel tandrensning for at fjerne tandsten.

Redigér Slet

Tandsten kan ikke fjernes med laser, men den gør tandstene blødere. På denne måde bliver tandsten nemmere at fjerne. Det er dog stadig nødvendigt at anvende ultralyd og/eller håndinstrumenter for at rense tænderne for tandstenene. Typisk anvendes laseren efter tandrensning til at desinficere tandkødslommerne.

Redigér Slet

Din tandplejer eller tandlæge har forskellige behandlingsmetoder, der skånsomt fjerner plak og tandsten. Det drejer sig om:

  • Den traditionelle behandlingsmetode, der anvender din tandplejer eller tandlæge de klassiske mekaniske håndinstrumenter som f.eks. scalere og curetter. Disse instrumenter skraber tandstenen af. Læs mere her.
  • En anden metode, der bruger din tandlæge eller tandplejer vand under tryk og højfrekvente svingninger, også kaldet ultralyd. Denne metode er især fordelagtig, hvis du som patient lider af tandlægeskræk, da behandlingen er mere nænsom og mindre tidskrævende. Læs mere her.

Kombination af ultralyd og håndinstrumenter er den mest effektive form for behandling, når dine tænder skal renses for hårde belægninger (tandsten).

Redigér Slet

Der findes adskillige håndinstrumenter, som bruges til at fjerne bløde og hårde belægninger på tænderne. De mest almindelige håndinstrumenter er curetter og scalere, som fjerner tandsten og misfarvninger ved hjælp af håndkraft. Scalere anvendes til scaling, hvor tandstenen bliver skrabet af tænderne. De forskellige instrumenter er skånsomme og fjerner tandsten og bakterier, uden at dine tænder tager skade. Håndinstrumenter skal kun anvendes af din tandplejer eller tandlæge, da forkert anvendelse kan ridse og skade dine tænder.

Ved hjælp af instrumenterne kan overfladen på tænderne gøres glatte. Disse instrumenter er ofte skarpe og kurvede, så din tandplejer eller tandlæge forsigtigt kan skrabe de små stykker tandsten af dine tænder.

Redigér Slet

Ultralydsinstrumenter bruger vand under tryk og højfrekvente svingninger (ultralyd). Ultralydsinstrumenter bruger disse vibrationer til at løsne tandsten. Instrumentet sprayer en kold tåge/damp af vand, så bakterierne bliver vasket væk. Der findes flere forskellige typer af ultralydsinstrumenter, men alle omdanner vekselstrøm til ultralyd.

Når du skal have renset dine tænder, starter din tandplejer eller tandlæge ofte med at anvende ultralyd. Efterfølgende anvendes håndinstrumenter til at fjerne det sidste tandsten og glatte overfladerne. Normalt laver instrumentet en høj vibrerende lyd. Lyden bliver forstærket inde i dit hoved, og derfor kan lyden synes højere, end den egentligt er. Der er derfor ingen grund til bekymring, når du ligger i tandlægestolen.

Ultralydsinstrumentet er ikke et skarpt instrument, da ultralydsfrekvensen blot skal løsne tandstenen, og der bruges vand til afkøling. Hvis du oplever, at det kilder eller gør ondt, skal du sige det til din tandplejer eller tandlæge, så de kan justere ultralydsinstrumentet. 

Redigér Slet

Polering af tænder er en betegnelse for at pudse dine tænder. Når din tandplejer eller tandlæge har gjort overfladerne rene for tandsten enten med håndinstrumenter eller ultralydsapparat, er det næste skridt at pudse dine tænder og eventuelle fyldninger. Ved polering bruger din tandplejer eller tandlæge et instrument med en blød gummiknop, som roterer langsomt. Ofte vil dine tænder blive poleret med en blanding af fluorholdig tandpasta og pimpsten, som føles som små sandkorn. Pimpsten må kun anvendes professionelt og må ikke anvendes i den daglige tandbørstning derhjemme, da det kan slide for meget på emaljen. Tandpastaen polerer tænderne og fjerner misfarvninger. Tænderne bliver rene og glatte, og nogle vil opleve at få lysere tænder, da misfarvninger bliver fjernet. Den rene og glatte overflade medfører, at bakterier har svært ved at sætte sig fast på tænderne.

Redigér Slet