Tandkødsbetændelse kaldes også gingivitis, som er en betændelsestilstand i tandkødet. Ved betændelse i tandkødet vil du ofte opleve, at tandkødet er hævet og ømt. Tandkødsbetændelse skyldes typisk en dårlig mundhygiejne, hvor tænder og mund ikke er blevet rengjort grundigt nok. Ofte er tandkødsbetændelse relativt ufarlig, så længe behandling igangsættes hurtigst muligt, så du undgår en forværring af tilstanden. Efter behandling vil tandkødet blive sundt igen ved at opretholde en god mundhygiejne.
På billederne kan du se hhv. et sundt tandkød og usundt tandkød.
Alle kan blive udsat for tandkødsbetændelse. Tandkødsbetændelse skyldes ofte dårlig mundhygiejne, hvor bakterier ikke er blevet fjernet under den daglige rengøring. Betændelsen opstår ved, at bakterier sætter sig fast i tandkødsranden samt mellem og på tænderne. Hvis tænderne ikke bliver gjort grundigt rene, dannes plak. Plak er en forkalkning på tænderne, som udvikler sig til tandsten. Tandsten er grobund for mere plak, som senere udvikler sig til tandsten osv. Tandkødet påvirkes af bakteriernes affaldsstoffer og madrester, som danner en lomme mellem tanden og tandkødet. På den måde opstår betændelse langs tandkødsranden.
På billederne er den gradvise udvikling fra tandkødsbetændelse til parodontose illustreret.
Et sundt tandkød er stramt og har en nubret overflade. Hvis du har betændelse i tandkødet, vil du opleve, at tandkødet er hævet, betændt, rødligt og ømt og bliver løst. Ved tandkødsbetændelse øges tendensen til at bløde ved tandbørstning og rengøring af tandmellemrum med tandstikkere, tandtråd eller interdentalbørster. Blødningen skyldes den betændelse, der er i det løse tandkød og især ved tandkødskanten.
Hvis ikke tandkødsbetændelsen bliver behandlet, bliver lommerne omkring tænderne dybere. Til sidst vil betændelsen nå ind til kæbeknoglen og føre til parodontose, som er en alvorlig tandsygdom. Du bør derfor kontakte tandlægen, hvis du har symptomer på tandkødsbetændelse, så du undgår en forværring af tilstanden.
På billederne er den gradvise udvikling fra tandkødsbetændelse til parodontose illustreret.
Tandkødsbetændelse forsvinder i løbet af få dage ved rette behandling. Tandkødet bliver sundt, når plak og tandsten fjernes, og tænderne efterfølgende bliver rengjort optimalt. Det er ikke muligt selv at fjerne tandsten, og derfor er en tandrensning hos tandlægen ofte nødvendig, så tandkødsbetændelse undgås. Plak kan fjernes ved tandbørstning og ved rengøring af overfladerne mellem tænderne. Du bør derfor opretholde en god mundhygiejne, så yderligere behandling kan undgås. Du kan læse mere om god mundhygiejne her.
Tandlægen fjerner kun nuværende plak og tandsten på tænderne. Derfor er det vigtigt, at du fortsætter med at holde tandkødet og tænderne i god ren stand. Tandkødsbetændelse kan forhindres ved at opretholde en god mundhygiejne, vha. tandbørstning og anvendelse af enten tandstikkere, tandtråd eller interdentalbørster. Ved at rengøre tænderne og deres mellemrum forhindres bakteriebelægninger og bakterieophobninger, som forårsager tandkødsbetændelse. Du kan læse mere om god mundhygiejne her.
Du kan minimere risikoen for betændelse i tandkødet ved:
- At børste tænder 2 gange dagligt (efter måltider) og anvende tandtråd, tandstikker eller interdentalbørster til mellemrummene.
- At undlade at ryge cigaretter og andre former for tobak (nedsætter blodgennemstrømningen).
- At gå til regelmæssige, forebyggende tandeftersyn hos tandlæge eller tandplejer.
- At sørge for sund kost.
Hvis ikke en ordentlig mundhygiejne opretholdes, vil du opleve, at tandkødsbetændelsen vender tilbage indenfor 2-3 uger. Hvis ikke der gøres noget ved tandkødsbetændelsen, kan det videreudvikle sig til den alvorlige tandsygdom parodontose. Derfor bør du kontakte tandlægen i tilfælde af tandkødsbetændelse, så tandsygdommen kan undgås.