Tandtråd er en blød tråd, som bruges til at rense mellemrummene mellem dine tænder. Det gøres ved at bevæge tråden op og ned mellem tænderne. Tandtråd har til formål at rengøre overfladerne mellem tænderne, så madrester, bakterier og plak fjernes fra rummene mellem dine tænder. Ved at anvende tandtråd forebygger og forhindrer du huller i tænderne (caries), tandkødsbetændelse og parodontose, som er sygdomme forårsaget af bakterieophobninger.
Tandtråd er tilgængelig i en række forskellige former og materialer og omfatter voksbehandlet eller ikke-voksbehandlet (silke), aromatiseret eller ikke-aromatiseret samt flertrådet eller enkelttrådet tandtråd. Det kan du læse mere om her.
Tandtråd er et vigtigt hjælpemiddel, når det kommer til opretholdelse af en god mundhygiejne. Ofte er mange ikke klar over betydningen af brug af tandtråd, og de fleste er af den opfattelse, at tandbørstning er tilstrækkelig til at fjerne madrester og bakterier. Tandbørstning kan dog ikke alene fjerne alle former for bakterier og plak, og derfor er der behov for at anvende tandtråd.
Tandtråd anvendes til at forebygge og forhindre dannelse af plak. Plak og bakterier kombineret med stivelse og sukker producerer syre, som klæber sig fast til tænderne. Over tid vil syredannelsen opløse tændernes emalje samt rodcement, som beskytter tænderne. Hvis plak ikke bliver fjernet, hærder den og bliver til tandsten. Tandsten tilskynder yderligere vækst af plak, som fører til endnu mere tandsten. Dette resulterer i forskellige tandproblemer som huller i tænderne (caries), tandkødssygdomme og parodontose.
Tandtråd er ofte anbefalet til at rengøre tandmellemrummene, da det passer til de fleste tandsæt. Hvis mellemrummene er for store, anbefales interdentalbørster.
Det anbefales, at du anvender tandtråd min. 1 gang om dagen. Det er en god idé at gøre det om aftenen, så du kan forebygge bakterievæksten i løbet af natten. Du kan anvende tandtråd efter tandbørstning, så det bliver en integreret del af din daglige mundhygiejnerutine.
Nedenstående guide fortæller dig, hvordan du bruger tandtråd mest effektivt:
- Riv ca. 40 cm tandtråd af.
- Tag fat i den ene ende af tandtråden og vikl herefter tråden rundt om den midterste finger på venstre hånd. Den anden ende af tråden vikles om den midterste finger på højre hånd. Hvis du foretrækker at vikle tråden om pegefingrene, kan dette med fordel gøres.
- Tag fat i tandtråden mellem tommel- og pegefingeren, og vær sikker på, at du har en stram tommes længde (ca. 2 cm) af tandtråden mellem dine to fingre. Hvis du foretrækker at bruge et hjælpemiddel f.eks. en tandtrådsholder, kan du bruge dette i stedet.
- Skub tandtråden ned mellem tænderne med en let savebevægelse.
- Hold tandtråden fast ind mod den ene tand og herefter den anden, og gnid tråden mod tanden i en serie af op- og nedadgående bevægelser. Sørg for, at du kommer godt ned ved tandkødsranden. Vær forsigtig med ikke at gnide for kraftigt, da dette kan knække tandtråden eller skade dit tandkød.
- Gentag ovenstående procedure på alle tænder. Det er vigtigt, at du bruger en ny, ren del af tandtråden på hver tand.
- Kom ind i en rytme ved at starte med at rengøre overmunden fra venstre mod højre. Gentag samme procedure for undermunden.
- Skyl munden med vand eller mundskyllevæske for at fjerne de løsnede madrester.
Hvis du bemærker problemer under tandrensningsprocessen, f.eks. at tandtråden sidder fast, skal du kontakte din tandlæge.
Der eksisterer forskellige typer af tandtråd: Enkelttrådet (PFTE-tandtråd), silketråd og flertrådet (nylontråd), som har forskellige egenskaber. Der er både fordele og ulemper ved hver slags, og yderligere spiller personlige præferencer en væsentlig rolle. Det vigtigste er at finde den tandtråd, som passer til dine individuelle behov. Din tandlæge eller tandplejer vil være i stand til at rådgive dig og anbefale dig en passende type af tandtråd.
Følgende typer af tandtråd findes:
Tynd tandtråd
Den tynde tandtråd appellerer til personer, hvis tænder sidder tæt sammen. Ved hjælp af denne type tandtråd er det lettere at bevæge tråden i op- og nedadgående bevægelser mellem tænderne.
Teflon tandtråd
Teflon tandtråd anses som værende en ekstraordinær form for tandtråd. Den minder om den tynde tandtråd ved, at den er smidig, holdbar og ofte endnu mere resistent. Dens form sørger for, at den glider let ind og ud mellem tænderne.
Båndformet tandtråd
Båndformet tandtråd er en tykkere type tandtråd, som er udviklet til mennesker, hvis tænder ikke er særlig tætsiddende.
Voksbehandlet og ikke-voksbehandlet tandtråd
De fleste foretrækker at anvende voksbehandlet tandtråd, da denne kan bevæges jævnt og let mellem tænderne uden risiko for, at tråden flosser eller sidder fast mellem tænderne.
Aromatiseret og ikke-aromatiseret tandtråd
Aromatiske tandtrådstyper er tandtråd med smag f.eks. mynte eller kanel. Formålet er at opnå en friskere ånde og en mere behagelig smag i munden. Der er andre typer af tandtråd, der er tilsat fluor for ekstra beskyttelse mod huller i tænderne (caries) og tandkødssygdomme.
Der findes forskellige hjælpemidler, som hjælper med rengøringen af overfladerne mellem tænderne. Ofte kan hjælpemidler fordelagtigt anvendes af personer, som har svært ved at bruge tandtråd f.eks. grundet gigt eller en lignende form for svækkelse.
Tandtrådsholder
Tandtrådsholdere er en særlig anordning til at fastgøre tandtråden. En tandtrådsholder er en håndholdt enhed med to ben og er formet som et ”Y” eller ”F”. Tandtråden bliver fastgjort mellem disse ben og holdes fast. Tråden anvendes på samme måde som den konventionelle tandtråd. En anden type af holderen har en spids i den modsatte ende og fungerer som en tandstik. Tandtrådsholdere findes i en række former og farver og er designet til både voksne og børn. Tandtrådsholderen kan med fordel anvendes af de fleste, da den gør rutinen lettere.
Tandtrådshåndtag
Tandtrådshåndtag består af et langt skaft med et gummigreb, hvilket gør den ideel som hjælpemiddel for personer med svage hænder. Skaftet har et lille, aftageligt tandtrådshoved og kan udskiftes med en refill. Det lange håndtag og lille hoved er designet til at være fleksible, så det er muligt at nå de bagerste tænder. De bagerste tænder kan være vanskelige at rengøre med almindelig tandtråd, og derfor letter et tandtrådshåndtag ofte processen.
Den ”elektriske” tandtråd
Den elektriske tandtråds funktion minder om udformningen af en elektrisk tandbørste. Vibrationen medfører en fremad- og tilbagegående bevægelse, som giver tråden let adgang til rummet mellem tænder og tandkød. En anden fordel ved dette hjælpemiddel er dens masserende og lindrende virkning på tandkødet. Hvis du har nogen form for fysisk svækkelse eller har fået lavet implantater, bro eller bøjle, er dette et optimalt hjælpemiddel.
Personer med bøjler kan komme ud for forskellige udfordringer i forhold til at bruge tandtråd. Ofte tager det lang tid at gennemføre en rensning af overfladerne mellem tænderne med tandtråden. Det kræver tid og tålmodighed, men resultatet er det værd.
Det er især vigtigt at anvende tandtråd, hvis du har en bøjle. Det skyldes, at madrester og bakterier lettere bliver fanget under metaltrådene og låse (brackets). Det anbefales, at du anvender voksbehandlet tandtråd, da dette har mindre tilbøjelighed til at blive fanget.
Selve tandtrådsteknikken er den samme som nævnt ovenfor, men du bør være ekstra forsigtig med ikke at lægge et for stort tryk på metaltrådene i bøjlen. Disse er tynde og kan knække, hvis de belastes.
Hvis du oplever problemer med at anvende tandtråd, kan du spørge din tandlæge til råds.
Priserne for tandtråd varierer i forhold til mærke og antal meter i dispenseren, dog koster de fleste typer af tandtråd omkring 25-75 kr. Tandtråd er derfor en relativt billig investering i forhold til de behandlingsomkostninger, som manglende brug af tandtråd kan medføre.
Der er to alternativer til tandtråd: Interdentalbørster og tandstikkere. Interdentalbørster erstatter anvendelsen af tandtråd, da de også er skabt til at rengøre mellemrummene mellem tænderne. Tandstikkere kan til dels erstatte tandtråd, men er ikke en 100% erstatning. Ofte afhænger valget af tandtråd, interdentalbørster og tandstikkere af personlige præferencer og det individuelle tandsæt.
For at opnå god mundhygiejne er det en god idé at anvende tandtråd 2 gange om dagen. Du bør som minimum rense overfladerne mellem dine tænder grundigt 1 gang om dagen for at fjerne madrester, bakterier og plak. Det er en god idé at gøre det om aftenen for at forebygge bakterievækst i løbet af natten.
Det er vigtigt, at du bruger den nødvendige tid for at sikre, at alle madrester, bakterier og plak er fjernet. Indlæring tager tid (3-4 uger), så du må endelig ikke give op. Det tager tid at lære at bruge tandtråd korrekt.
Det er normalt at opleve ømhed og blødning fra tandkødet, når du anvender tandtråd de første par gange. Det er et tegn på, at ophobninger af bakterier og plak fra det lettere betændte tandkød er blevet fjernet, og helingen er i gang efter den lettere infektion. Disse symptomer vil minimeres efter de første par gange og yderligere aftage med tiden. Hvis ikke du får fjernet bakterier og plak, kan det udvikle sig til tandkødsbetændelse. Hvis du stadig oplever blødning efterfølgende, bør du konsultere en tandlæge.