Interdentalbørster

Gode råd til brug af interdentalbørster

  • Brug interdentalbørster min. 1 gang om dagen.
  • Få vejledning til størrelsen hos tandlægen.
  • Pas på ikke at skrabe tanden eller tandkødet med metallet fra interdentalbørsten.
Redigér Slet

En interdentalbørste er en lille børste udformet som en flaskerenser. Den anvendes til at rengøre overfladerne mellem tænderne for madrester, bakterier og plak. Interdentalbørsten bliver ofte også kaldt for mini-flaskerenser eller mellemrumsbørste. En interdentalbørste er nem at anvende, samtidig med at det er et effektivt hjælpemiddel til rengøring af tandmellemrum. Effektiviteten afhænger dog af, om du anvender den korrekte størrelse. Du kan få rådgivning hos din tandlæge om, hvilken størrelse der passer til dine tænder.

Redigér Slet

Interdentalbørster er et supplement til den daglige tandbørstning. Interdentalbørster rengør tændernes mellemrum, hvor tandbørsten ikke kan komme til. På den måde forebygges huller (caries), tandkødsbetændelse og andre tandkødssygdomme. Interdentalbørsten er vigtig for at opretholde god mundhygiejne.

Redigér Slet

Interdentalbørster er et led i den daglige opretholdelse af en god mundhygiejne. Interdentalbørster skal anvendes mindst 1 gang om dagen efter et måltid – og gerne før og efter tandbørstning om aftenen, så du forebygger bakterievækst i løbet af natten.

Interdentalbørster er det rette hjælpemiddel, hvis dine tænders mellemrum er så store, at tandtråd ikke kan rengøre tandfladerne tilstrækkeligt. De kan også anvendes, hvis du har broer eller blotlagte tandrødder, som er svært tilgængelige.

Når du anvender interdentalbørsten første gang, kan du risikere ømhed og blødning. Det skyldes, at interdentalbørsten fjerner plakken, som har siddet uforstyrret og påvirket tandkødet i 3-7 dage. Hvis du fortsætter med at bruge interdentalbørsten, vil tandkødet hele, og blødningen vil aftage. Endvidere forhindrer du tandkødsbetændelse i at udvikle sig til andre tandkødssygdomme.

Redigér Slet

Interdentalbørster findes i mange forskellige størrelser, så passer til de forskellige mellemrum mellem tænderne. Før du anvender interdentalbørster, er det vigtigt at finde ud af hvilken størrelse, der passer til dine tænder. Hvis ikke interdentalbørsten glider nemt igennem tandmellemrummene, har du brug for en mindre størrelse. Det er bedre at gå en størrelse ned i diameter end at tvinge interdentalbørsten ind mellem dine tænders mellemrum, dog rengør en alt for lille interdentalbørste ikke tænderne optimalt. Ofte er det nødvendigt at have mere end én størrelse, da dine tænders mellemrum kan have forskellige størrelser.

Det er vigtigt, at metallet fra interdentalbørsten ikke skraber på tanden eller tandkødet. Hvis dette er tilfældet, skal du have en anden størrelse. Hvis du er usikker på størrelsen, kan du få vejledning af din tandplejer eller tandlæge. De kan hjælpe dig med at vælge den størrelse, der passer til dine tænders mellemrum.

Redigér Slet

Nedenstående vejledning hjælper dig med at anvende interdentalbørsten optimalt:

  1. Før interdentalbørsten ind i mellemrummet mellem tænderne fra forsiden af tænderne.
  2. Bevæg interdentalbørsten i sin fulde længde langsomt ind og ud af dit tandmellemrum ca. 7-10 gange, mens fibrene presses forsigtigt mod tandfladerne. Effekten bliver større, hvis du roterer børsten, mens den er inde i mellemrummet.
  3. Gentag ovenstående procedure for bagsiden af tænderne (tungesiden).
Redigér Slet

Interdentalbørster kan fås i forskellige former, materialer og diametre. Børsterne på interdentalbørsten kan fås i materialer som nylon eller gummi, og disse kan være monteret på en snoet, plastikdækket metaltråd. Det er metaltrådens tykkelse, som afgør, hvilken størrelse du skal anvende til dine tandmellemrum.

De børster, der er lavet helt i plastik, har meget lettere ved at komme ind i smalle områder mellem tænderne og er således ikke hæmmet af diameteren på evt. metaltråd.

Redigér Slet

Nogle typer af interdentalbørster kan monteres i et plastik- eller metalhåndtag, hvorimod andre interdentalbørster anvender metaltråden som håndtag.

Hvis du har svært ved at finde en interdentalbørste, kan du rådføre dig hos din tandlæge, som kan hjælpe dig med at finde den rette interdentalbørste for dig.

Redigér Slet

Interdentalbørsten skal skiftes, når den bliver slidt, da den ikke længere vil rengøre dine tandmellemrum optimalt. Ved store mellemrum mellem tænderne kan børsterne holde en smule længere end ved mindre tandmellemrum. Er børsterne lavet i plast, f.eks. ”Gum-Picks”, holder de kun kort tid, men ofte er de nemmere at bruge.

Redigér Slet

Hvis du har bøjle eller implantater, kan du med fordel anvende en interdentalbørste. Interdentalbørsten er et godt hjælpemiddel til at komme ind under bøjlen eller implantatet og få rengjort selv de vanskeligste steder.

Redigér Slet

En interdentalbørste kan ofte erstattes med tandstikkere eller tandtråd, der tjener samme formål – at fjerne bakterier og madrester mellem tænderne. Tandstikkere kan til dels erstatte tandtråd, men er ikke en 100% erstatning som tandtråd. Det er udformningen af dine tænder og tandmellemrum, som afgør, hvad der er bedst for dit tandsæt.

Redigér Slet

Du skal ikke anvende tandpasta med interdentalbørsten, da dens virkning bliver mindre effektiv. Tandpasta skal kun anvendes, hvis du er blevet rådet dertil af tandlægen.

Redigér Slet