Større behandling

Større behandlinger omfatter broerimplantater og proteser. Formålet er at erstatte en eller flere af dine manglende tænder. Tabet af dine tænder kan skyldes forskellige årsager som parodontosehuller i tænderne (caries) og traumer/uheld.

At du mangler en eller flere tænder, påvirker dit udseende, bid og evne til at tygge maden. Dine tænder giver struktur og støtte til dine kinder, og derfor kan en manglende tand resultere i slappe og indfaldne kinder, som får dig til at se ældre ud. Det er derfor vigtigt, at dine manglende tænder erstattes hurtigst muligt.

Manglende tænder kan have indflydelse på:

  • Dit smil og udseende.
  • Dit bid. Nabotænder vil forsøge at udfylde det hul, der opstår efter udtrækningen, og således ændre din bidfunktion; den måde, de øvre og nedre tænder bider sammen på.
  • Din tale.
  • Formen på dit ansigt.
  • Risiko for tandkødssygdomme og huller i tænderne (caries) som følge af fødevarer, der vil sætte sig fast og ophobes i hullet.
Redigér Slet

Tabet af en tand vil medføre et hulrum i munden. Knoglen i dette område vil langsomt begynde at forsvinde, hvilket vil påvirke og ændre formen på kæbeknoglen. Derfor vil der foretages en behandling, så dine tænder bliver stabiliseret og forhindre, at bidfunktionen forringes. Ved manglende tænder kan følgende behandlinger foretages:

  • Broer: En bro bygges og hæftes på dine nabotænder og fungerer som en sammenkædning mellem tænderne. Broen forhindrer, at dine tænder flytter sig, og dit bid forringes. Du kan læse mere om broer her.
  • Implantater: Et implantat er en kunstig rod, der udfylder hullet i munden. Implantatet stimulerer knoglevæksten og forhindrer tab af knoglesubstans. Implantatet vokser sammen med knoglevævet og integreres dermed med knoglen. Du kan læse mere om implantater her.
  • Proteser: Proteser fungerer som egne tænder og kan fås både som en delprotese og helprotese. Proteser sørger for, at du undgår sammenfald af kæberne. Du kan læse mere om proteser her.
Redigér Slet

Broer og implantater er en fast løsning, hvorimod proteser er aftagelige. De har hver især deres fordele og ulemper, så spørg din tandlæge om, hvad der passer bedst til dine behov og ønsker.

Redigér Slet