Tandpine

Tandpine er en smerte forårsaget af skade på dine tænder og/eller det omkringliggende væv. Det kan ofte være svært at lokalisere, hvorfra smerten kommer, og hvilken skadet tand der er den reelle årsag til tandpinen. Der er også nogle tilfælde, hvor årsagen til smerten ikke nødvendigvis findes i den samme tand.

Der er en del mennesker, som fejlagtigt forbinder tandpine med smerter, som kommer fra andre steder i kroppen. Smertetilstanden kan skyldes betændelse i ansigtsnerven, bihulebetændelse eller blot isninger i tænderne. 

Redigér Slet

Tandpine opstår som følge af nervebetændelse. Normalt er dine tænder beskyttet med emalje og rodcement, men hvis disse har lidt skade, er det muligt for bakterier at trænge ind til dentinen, tandbenet, og herefter pulpa. Pulpa er tandens nervecenter og reagerer gennem smerteimpulser ved indtrængning.

Tandpine kan også opstå, hvis tanden bliver udsat for et hårdt slag. Det hårde slag er årsagen til, at der opstår betændelsestilstand i tandens indre. Der kan gå kortere eller længere tid fra traumet (slaget) til reaktionen fra nerven.

Der kan nævnes forskellige årsager til, at tandpine opstår:

  • Caries: Huller i tænderne er den hyppigste årsag til tandpine. Et hul i tanden skader tandens emalje, som dermed giver grobund for bakterieindtrængning. Hvis bakterierne får lov til at bevæge sig ind til dentinen og pulpa, opstår tandpinen. Læs mere om behandling af huller i tænderne her.
  • Rodbetændelse: Når bakterierne når ind til pulpa, opstår der betændelse i tandens rod. Dette kan være en meget smertefuld tilstand. Læs mere om behandling af rodbetændelse her.
  • Tandkødsbetændelse: Efterladte bakterier på og mellem tænderne kan forårsage betændelse i tandkødet. En betændelsestilstand i denne form kan give tandpine, men smerten vil sjældent være lige så voldsom som smerten efter caries eller rodbetændelse. Læs mere om tandkødsbetændelse her.
  • Parodontose: Parodontose er tandkødsbetændelse, som har udviklet sig til betændelse og nedbrud af knoglerne, som tænderne sidder fast i. Derfor er det vigtigt at opretholde en god mundhygiejne, så alle bakterier fjernes og ikke giver grobund for sygdomme i tandsættet. Læs mere om parodontose her.
  • Tandbyld: En tandbyld opstår som følge af rodbetændelse, tandkødsbetændelse eller parodontose. Hvis der er fri adgang for bakterierne, opstår der betændelse. Bakterierne og betændelsen ophobes i tandbylden, som medfører en voldsom tandpine. Læs mere om tandbylder her.
  • Tandfrembrud: Når en tand er under frembrud, kan der opleves smerter. Det er især tilfældet ved små børn og deres første tænder. Læs mere om mælketænder her. Voksne kan dog også opleve smerten, når en af deres visdomstænder bryder frem. Det kan også skyldes, at der måske ikke er plads til visdomstanden i kæben. Læs mere om visdomstænder her.
Redigér Slet

Der er forskellige årsager til, at tandpine opstår. Behandlingsformen af tandpinen afhænger derfor af årsagen til dine smerter. Er det f.eks. rodbetændelse, der er skyld i smertetilstanden, er en rodbehandling nødvendig, mens huller i tænderne blot kan behandles med fyldninger.

Du bør derfor kontakte din tandlæge, som kan klarlægge årsagen til dine smerter og ubehag, og ud fra det vurderer tandlægen hvilken behandlingsmetode, der er passende.

Redigér Slet

Hvis du har tandpine, er det vigtigt, at du kontakter din tandlæge. Tandpinen forsvinder ikke af sig selv, og derfor er det nødvendigt med en undersøgelse for at klarlægge årsagen til smerterne. Har du mange tandsmerter, kan du i mellemtiden tage smertestillende præparater. Hvis dine smerter er uudholdelige, bør du kontakte tandlægevagten straks.

Hvis tandpinen går over af sig selv inden din konsultation, er undersøgelsen stadig nødvendig. Det er vigtigt at få klarlagt årsagen, da tandpinen højst sandsynligt kommer igen, hvis ikke der gøres noget ved det.

Redigér Slet

Isninger er en reaktion fra tandens indre grundet en ydre påvirkning. Isningerne opstår, når emaljen/rodcementen på tænderne er nedslidte, og dentinen blottes. Når tænderne derefter bliver udsat for kolde, varme, søde og syrlige føde- og drikkevarer, påvirkes væsken i dentinens kanaler, og reaktionen af påvirkningen mærkes som et kortvarigt jag af smerte. Når emaljen ikke længere beskytter i samme omfang som før, vil du opleve, at tænderne bliver mere følsomme.

Redigér Slet

Isningerne kommer ofte som følge af påvirkningen fra kolde, varme, søde og syrlige føde- og drikkevarer. Selve årsagen til øget tandfølsomhed skyldes forskellige faktorer:

Disse årsager er ofte et resultat af en forkert børsteteknik, stort indtag af syreholdige føde- og drikkevarer, perioder med hyppige sure opstød eller opkast samt nyligt lagte fyldninger. Du kan læse mere om opretholdelse af god mundhygiejne her.

Redigér Slet

For at afhjælpe situationen kan du påføre tandpasta med fluor direkte på tandens blottede tandhals, massere det ind i tanden og lade det sidde så længe som muligt – du kan f.eks. gøre det, når du går i seng. Det kan lindre tandfølsomheden og ved daglig brug have en langvarig virkning. Fluor indgår i en kemisk forbindelse med de hårde tandvæv og mindsker således ubehaget.

Det anbefales, at du opsøger din tandlæge og får klarlagt, hvor problemet stammer fra, så du kan undgå større skader eller du kan blive behandlet, hvis det er nødvendigt.

Redigér Slet