Tandbylder

Formål

At dræne tandbylden og finde årsagen til denne.

Redigér Slet

Behandlingstid

Afhængig af årsag og omfang.

Redigér Slet

Behandlere

Almindelige tandlæger, specialtandlæger i kirurgi og tandplejere.

Redigér Slet

Pris

Fri pris. Prisen er afhængig af behandlingens omfang og tidsforbrug.

Redigér Slet

Tilskudsberettiget

Afhænger af hvilken form for behandling, der er nødvendig.

Redigér Slet

En tandbyld (absces) er en ansamling af pus, der kan opstå efter skader eller henfald af den inderste del af tanden, pulpa. Betændelsestilstanden kan også opstå som følge af bakterieophobninger i tandkødslommerne og omkring tænderne. En tandbyld vil typisk opleves som en meget smertefuld tilstand. I løbet af nogle dage vil tandbylden vokse sig større, indtil vævet ikke længere kan holde til trykket. Herefter vil der gå hul på tandbylden, og betændelsen vil flyde ud. Når der er gået hul på tandbylden, vil smerten løbende aftage, og området, hvor tandbylden er, vil opleves som ømt.

Redigér Slet

Alle har risiko for at få en tandbyld, dog er det langt fra alle, der oplever det. En tandbyld opstår i et dødt væv, som er udsat for bakterier. Bakterierne vil danne en betændelsestilstand, der giver symptomer som hævelse, rødme, varme og smerte. Bakterieinfektionen fra skader i pulpa hober sig op i vævet og knoglen omkring rodspidsen, og den danner en lomme ved tandens rod. Hvis ikke betændelsen får frit afløb, udvikles en tandbyld udgået fra rodspidsen.

Der er forskellige faktorer, der øger risikoen for en tandbyld:

Tandbylder udvikles i dødt væv og tandkødslommer med bakterier. De kan også opstå, hvis bakterier har mulighed for at trænge ind til pulpa.

Det er vigtigt at finde frem til årsagen af tandbylden og fjerne årsagen rettidigt. Hvis ikke årsagen fjernes, vil bylden ofte komme igen. Yderligere er der risiko for, at betændelsen spreder sig med blodbanen til andre dele af kroppen, hvilket kan være yderst alvorligt.

Redigér Slet

Ofte opdages en tandbyld ved, at du fornemmer en spænding og dunken i det aktuelle område af munden. Hvis du trykker på området, vil det føles ømt og hævet. Huden kan ligeledes være rød og varm, evt. med feber.

De typiske symptomer, der opleves ved en tandbyld, er vedvarende smerter, hævelse i kinden samt følsomhed over for kolde og varme temperaturer. Symptomer, der kan vise sig ved tandbylder, er:

 • Vedvarende, dunkende tandpine.
 • Hævelse i ansigtet, halsen eller kinden.
 • Rødme.
 • En strammende fornemmelse i munden.
 • Ømhed ved synkning og tygning.
 • Følsomhed over for kolde og varme temperaturer.
 • Feber.
 • Ømhed og hævelse under kæben eller i halsen.
 • Pludselig forekomst af ildelugt eller dårligtsmagende væske i munden.
 • Dårligt almenbefindende.

Hvis du oplever en eller flere af ovenstående symptomer eller andre tegn på fremkomsten af en tandbyld, anbefales det, at du straks henvender dig til tandlægen. Oplever du dårligt almenbefindende, feber og hævelse i ansigtet eller på kinden, bør du ligeledes kontakte tandlægen eller skadestuen, hvis tandlægen har lukket. Symptomerne kan indikere, om betændelsestilstanden har spredt sig til kæben og det omkringliggende væv – eller i værste tilfælde til andre dele af kroppen via blodbanen, hvilket kan være farligt. Du bør derfor altid kontakte tandlægen, hvis du får en tandbyld.

Du vil opleve, at du får det straks bedre, hvis der enten går eller prikkes hul på tandbylden. Det er dog stadig vigtigt at kontakte tandlægen, så den reelle årsag til tandbylden kan lokaliseres og behandles.

Redigér Slet

Målet med behandlingen af en tandbyld er at dræne den, fjerne infektionen og finde frem til årsagen. I første omgang sigter behandlingen efter at fjerne tandbylden ved at skabe frit afløb for betændelsen, stoppe spredningen og dannelsen af yderligere betændelse. Der skæres hul på tandbylden, så betændelsen kan komme ud. Nogle gange kan det være nødvendigt at bevare afløbet i længere tid, hvorfor der indlægges et dræn i tandbylden. Drænet skal skiftes dagligt, indtil der ikke længere er mere betændelse i bylden. Herefter kan årsagen til tandbylden findes, og den egentlige behandling kan påbegyndes. Behandlingen af en akut tandbyld suppleres ofte med en form for antibiotika.

Årsagen til en tandbyld kan ofte findes ved hjælp af en almindelig undersøgelse hos tandlægen og supplerende røntgenbilleder. Selve behandlingsformen vil afhænge af årsagen til bylden. Behandlingen kan f.eks. være en rodbehandling eller tandrensning, hvor tandkødslommen udrenses for bakterier. I nogle tilfælde er det nødvendigt at fjerne den ramte tand, hvis årsagen til bylden er at finde her.

Hvis tandbylden og årsagen til denne bliver fjernet i tide, vil du som regel ikke opleve senfølger. Hvis ikke tandbylden drænes, kan bakterieinfektionen brede sig til kæben og andre dele af kroppen via blodbanen. Dette kan medføre blodforgiftning, som er en livstruende tilstand. Derfor er det vigtigt at opsøge tandlægen, så tandbylden og dens årsag kan blive behandlet, og yderligere komplikationer kan undgås.

Hvis tandbylden brister, vil smerten mindskes betydeligt. Det er dog stadig nødvendigt med en behandling, da en tandbyld og dens årsag ikke forsvinder uden.

Redigér Slet

Du bør altid kontakte tandlægen og bestille en tid, hvis du får en tandbyld. I mellemtiden kan du – hvis du har mod på det og kan komme til – selv prikke hul på bylden med en steriliseret nål for at tage trykket. Herefter skal du skylle munden med brintoverilte eller klorhexidin blandet med rent vand for at nedsætte risikoen for spredning af infektionen. Efterfølgende vil tandlægen kigge nærmere på tandbylden og dens årsag.

Mens området omkring tandbylden heler, anbefaler tandlægen ofte følgende:

 • At skylle munden med varmt saltvand. Det kan lindre smerter og ubehag.
 • At tage smertestillende medicin. Tandsmerter og let tandpine kan lindres med Iboprofen (Ipren) og Panodiler.

Du kan forhindre forekomsten af tandbylder ved at opretholde en god mundhygiejne og sørge for at gå til tandlægen regelmæssigt. Dette er essentielt for at undgå f.eks. caries, parodontose samt rodbetændelse, som ofte er årsagen til tandbylder. Du kan læse mere om opretholdelse af en god mundhygiejne her.

Redigér Slet