Mundskyl

Gode råd til brug af mundskyl

  • Følg tandlægens anvisninger.
  • Brug kun mundskyl som et midlertidigt supplement.
Redigér Slet

Mundskyl er beregnet til at rense munden for bakterier og anses som et supplement til opretholdelse af en god mundhygiejne. Mundskyllevæske er beregnet til at skylle munden og skal derfor ikke synkes. Selvom du anvender mundskyl, skal du stadig børste og rense dine tænder som anbefalet, da det ikke erstatter den daglige tandbørstning. Du kan læse mere om tandbørstning her.

Ofte er mundskyl ligeledes en effektiv måde at opnå en friskere ånde, hvis du oplever problemer med dårlig ånde. Dog er det en god idé at rådføre dig med tandlægen inden anvendelse, da mundskyld ikke finder og fjerner årsagen til dårlig ånde, dvs. fjerner plakken effektivt, men blot giver en kortvarig følelse af en ren mund.

Redigér Slet

Mundskyl anvendes som et midlertidigt supplement til den daglige rengøring af munden. Vedvarende brug anbefales sjældent, medmindre der er en særlig grund til det. Anvendelsen af mundskyllemidler afhænger af dine individuelle behov, og derfor bør du kontakte en tandlæge, som kan rådgive dig.

Som regel anvendes mundskyl efter et kirurgisk indgreb i munden, da tandbørstning i det opererede område ofte ikke er muligt. Tandlægen anbefaler klorhexidin eller hextril, da de har en antibakteriel virkning og er effektive over for infektioner forårsaget af bakterier. Klorhexidin eller hextril er kun en midlertidig hjælp til at opretholde en god mundhygiejne, da varig anvendelse misfarver tænder og tunge.

Der eksisterer ligeledes mundskyl med fluor, som forebygger huller i tænderne (caries). I dag indeholder de fleste tandpastaer typisk mellem 1.000 og 1.450 ppm fluor, hvorimod mundskyl oftest indeholder det halve. Mundskyl er derfor ofte overflødigt, da den daglige tandbørstning med tandpasta er nok til at forhindre og forebygge plak og huller i tænderne (caries).

Redigér Slet

Dine individuelle behov afgør, om du skal anvende mundskyllevæske og i så fald hvor tit. For at få det optimale ud af tandpastaens fluorindhold er det vigtigt, at du hverken anvender mundskyl, spiser eller drikker en halv time efter tandbørstning. Hvis du ønsker en effektiv virkning af tandpastaens fluorindhold, bør du ikke anvende mundskyl i forbindelse med din tandbørstningsrutine, da mundskyl fortynder fluorkoncentrationen. Det anbefales derfor, at du bruger mundskyl på et tidspunkt mellem de 2 daglige tandbørstninger.

Hvis formålet er at forhindre dårlig ånde, bør du først konsultere din tandlæge. En tandlæge kan afklare den egentlige årsag til dårlig ånde og foreslå en langsigtet løsning. Dårlig ånde skyldes oftest bakterier på tænder og tungen. Derfor kan du typisk undgå dårlig ånde ved at børste din tunge og gane under den daglige tandbørstningsrutine, eller du kan anvende en tungeskraber. Du kan læse mere her om tandbørstning her.

Redigér Slet

Mundskyl er beregnet til at skylle munden og skal derfor ikke synkes, men spyttes ud igen. De fleste typer mundskyl skal anvendes som følgende:

  1. Dosér den anbefalede mængde som foreskrevet på emballagen.
  2. Put mundskyllevæsken ind i munden.
  3. Skyl munden i 20-30 sek. ved at gurgle og fordele væsken rundt i hele munden.
  4. Spyt væsken ud.

Er der angivet en anden fremgangsmetode på mundskyllemidlets indpakning, skal du følge emballagens retningslinjer.

Redigér Slet

Sammensætningen af mundskyllemidler er omfattet af kosmetiklovgivningen, hvilket betyder, at produktet ikke må være skadeligt for brugeren, men samtidig er dét det eneste krav, der stilles. Det betyder, at produktet i princippet ikke behøver at virke som lovet på etiketten. Yderligere er der begrænsede forskningsresultater, som kan bevise, at mundskyllevæsker effektivt fjerner bakterier i munden.

Hvis du anvender mundskyl, bør du være opmærksom på, hvad produktet indeholder, da nogle skader mere, end de gavner. Du bør benytte mundskyl uden alkohol, da alkohol kan irritere slimhinden. Ved overforbrug af mundskyllevæsker med en høj alkoholprocent kan du risikere at få en fortykket slimhinde i mundhulen.

Overforbrug af nogle mundskyl f.eks. klorhexidin kan misfarve tænderne. Spørg derfor altid din tandlæge til råds og følg de anbefalede retningslinjer.

Det er vigtigt at pointere, at mundskyl ikke erstatter den daglige tandbørstningsrutine eller rengøring af tandmellemrummene, men kun fungerer som et midlertidigt supplement til at opretholde en god mundhygiejne.

Redigér Slet