Tandbørstning

Gode råd til tandbørstning

 • Børst 2-3 gange om dagen efter måltid.
 • Børst med cirkulære bevægelser.
 • Tandbørstningsrutinen skal vare 2-3 minutter.
 • Brug flourtandpasta.
Redigér Slet

Gode råd til valg af tandbørste

 • Vælg en tandbørste med bløde, nylonafrundede børster.
 • Udskift tandbørsten hver 3.-4. måned.
Redigér Slet

Regelmæssig tandbørstning er vigtig for at opretholde en god mundhygiejne og sunde tænder. Tandbørstning rengør tænderne og er dermed med til at forebygge bakteriebelægninger, bakterieophobninger og huller (caries). Plak er bløde madrester/bakteriebelægninger, som klæber sig fast til tænderne hos mange mennesker. Hvis ikke plakken fjernes ved hjælp af tandbørstning, bliver den mineraliseret og udvikler sig til en hårdere belægning som tandsten. I dette tilfælde er tandbørstning ikke længere tilstrækkeligt, og en tandrensning hos tandlægen eller tandplejeren bliver derfor nødvendig.

Redigér Slet

Det anbefales, at du børster tænder min. 2 gange dagligt fordelt på morgen og aften. Du må dog maks. børste tænderne 3 gange om dagen, da for meget børstning kan skade tænderne og tandkødet. Tandbørstningsrutinen bør vare 2-3 minutter, for at du får børstet dine tænder optimalt.

Redigér Slet

Det er vigtigt, at tænderne børstes på en korrekt og skånsom måde, for ellers kan dit tandkød og tænder lide overlast.

Når du børster tænder, skal du placere tandbørsten på tænderne og ved tandkødet og børste med små gnubbebevægelser. Du bør børste med et let tryk og forsigtigt, da et hårdt tryk kan resultere i tilbagetrækning af tandkødet, hudafskrabninger på tandkødet samt slid af emalje og dentin, hvilket forårsager tandfølsomhedsproblemer. Hvis du føler, at du trykker for hårdt, kan du forsøge at holde tandbørsten, som du vil holde en blyant eller kuglepen. Dette indbyder til at børste tænderne med et lettere tryk.

 

Det anbefales, at du udvikler en systematisk rutine for tandbørstningen, hvor tænderne børstes i samme rækkefølge hver gang. Dette øger sandsynligheden for, at ingen områder i tandsættet bliver overset. En tandbørstningsrutine varer mellem 2-3 minutter, hvor hver enkelte tands inderside, yderside samt skære- eller tyggeflader børstes. En optimal tandbørstning er opnået, hvis du – med din tunge – fornemmer, at tænderne er glatte. Hvis du mærker aflejringer af madrester på tænderne og langs tandkødet, er tandbørstningen ikke udført omhyggeligt nok, og du bør derfor børste de manglende områder.

Redigér Slet

Nedenfor kan du læse, hvad der karakteriserer en god tandbørste i forhold til børstehovedet, greb og design.

Børstehovedet
Det vigtigste ved børstehovedet er, at det føles behageligt i munden og har en størrelse, som muliggør en rengøring af de bagerste tænder. Tandbørstehovedet skal derfor hellere være lille end for stort. Det anbefales, at tandbørstehovedet har nylonbørstehår, da de har længere levetid end naturlige børster. Yderligere skal enderne på børstehårene være afrundede, så der undgås skade på tandkødet.

For at skåne tandkødet skal tandbørsten helst være blød – alternativt medium. Dog skal du være opmærksom på, at mange tandbørster ofte er for hårde på trods af, at de er karakteriseret som ”medium” på indpakningen. Hvis tandbørstehovedet er for hårdt, skades tandkødet. Yderligere kan et for hårdt børstehoved medføre, at tandkødet trækker sig tilbage, så tandbenet blottes. Derved kan der komme slibeskader, og madrester samt bakterier kan ophobe sig i ”hullet”.
 

Grebet
Et anatomisk greb er essentielt i forhold til at manøvrere tandbørsten rundt i munden. Selve tandbørsten behøver ikke ekstra udstyr eller at være fleksibel, da for meget fleksibilitet kan gøre mere skade end gavn. En tandbørste, der bøjer meget, kan medføre, at der trykkes for hårdt, hvilket beskadiger tandkødet.
 

Design
Designet skal være af en sådan beskaffenhed, at det fremmer en effektiv rengøring af tænderne og deres overflader. Det kan være en fordel at anvende en tandbørste, som er smallere i spidsen, da det giver en bedre børstning af de bagerste tænder.

Den mest afgørende faktor ved valg af tandbørste er børstehovedet, så hvis du er i tvivl, bør du vælge en blød tandbørste. Ønsker du specifikke råd tilpasset dine individuelle behov, mundform og evt. tandproblemer, kan du spørge din tandlæge eller tandplejer til råds.

Redigér Slet

Nogle foretrækker at anvende en elektrisk tandbørste, da de føler, at den er nemmere at betjene. En elektrisk tandbørste laver de korrekte bevægelser og gør det nemmere at holde tandbørstningsrutinen på 2-3 minutter. Ved valg af elektrisk tandbørste bør rotationshastigheden være så høj som mulig.

Andre foretrækker at bruge en manuel tandbørste, hvor de selv kan styre bevægelserne. Yderligere er der flere, som ikke bryder sig om den larmende og snurrende fornemmelse, en elektrisk tandbørste kan give.

For at finde ud af hvad der egner sig bedst til dig, er du nødt til at prøve dig frem med de to forskellige metoder. Det vigtigste er, at den regelmæssige tandbørstning er optimal, så du får fjernet belægninger og madrester. Hvis du er i tvivl, kan du altid kontakte din tandlæge eller tandplejer for at høre, hvad de anbefaler i forhold til dine individuelle behov.

Redigér Slet

For at bevare formen og øge holdbarheden af din tandbørste bør du følge nedenstående retningslinjer:

 1. Skylning: Skyl og vask din tandbørste grundigt, så resterende tandpasta, madrester og bakterier bliver fjernet.
 2. Position: Anbring tandbørsten i en oprejst position og sørg for at opbevare den i et ventileret område, så tandbørstehovedet kan tørre. Yderligere skal du vente med at sætte tandbørsten i et skab, til den er helt tør, da fugt øger tilvæksten af bakterier.
 3. Andre tandbørster: Undgå at opbevare tandbørsten i samme holder som andres tandbørster. Hvis ikke det kan undgås, bør du holde dem adskilt, så du minimerer risikoen for krydskontaminering (krydssmitte).
Redigér Slet

Du bruger din tandbørste flere gange om dagen, hvilket medfører slitage på børsten. Når tandbørsten er slidt, skal den skiftes, da den ikke længere renser tænderne hensigtsmæssigt. I stedet skader tandbørsten mere, end den gavner, hvis den er slidt. For at få det mest optimale ud af din tandbørstning bør du udskifte tandbørsten (gælder både den almindelige og elektriske tandbørste):

 • Hver 3.-4. måned.
 • Når tandbørsten mister dens naturlige position og facon.
 • Efter en forkølelse eller influenza.
Redigér Slet

For at opretholde en god mundhygiejne bør du følge nedenstående retningslinjer angående tandbørstning:

 • Børst tænder 2-3 gange om dagen.
 • Brug 2-3 minutter på hver tandbørstningsrutine.
 • Vælg en lille tandbørste med bløde, nylonafrundede børster.
 • Udskift tandbørsten hver 3.-4. måned.
 • Brug fluortandpasta.
 • Børst forsigtigt.
Redigér Slet

Der er nogle forskellige hjælpemidler, du kan anvende for at afhjælpe tandbørstningen: 

Greb
Hvis du oplever problemer med at holde ordentligt på tandbørsten, kan du anvende en gummibold til at få et bedre greb. Ved at fastsætte tandbørstehåndtaget i en gummibold kan du bedre holde fast og manøvre tandbørsten rundt i munden.
 

Indfarvningstabletter
Hvis du er i tvivl, om din tandbørstning er omhyggelig og grundig nok, kan du købe indfarvningstabletter på apoteket. Indfarvningstabletter viser, om tandbørstningen er udført godt nok. Farvestoffet fra tabletten sætter sig fast på plak og madrester, der ikke er blevet fjernet ved tandbørstning, så du kan se, hvor du mangler at børste. Tabletten skal anvendes efter tandbørstning. Først skal du tygge på tabletten og fordele spyttet i hele munden. Herefter skyller du munden i vand og spytter resterne ud. Hvis der er farvede områder på tænderne, tyder det på en mangelfuld og ikke udførlig tandbørstning. Du skal altid følge anvisningen på indfarvningstablettens emballage.

 

Redigér Slet

Børns behov varierer i forhold til voksnes. Ved børn skal der udvises særlig forsigtighed ved tandbørstning og valg af tandbørste, da børn har et mere sart og ømt tandkød. 

For at opnå optimal tandbørstning skal børnetandbørster have følgende egenskaber:

 1. Lille børstehoved.
 2. Bløde børstehår.
 3. Stort og anatomisk greb.
 4. Fleksibelt skaftmateriale der afhjælper absorberingen af overdrevet børstningspres.

Et attraktivt design og farver med farverige motiver for børn kan gøre børstningen til en mere behagelig aktivitet. Det anbefales, at en børnetandbørste bliver skiftet oftere end en voksen tandbørste, da der ofte er en tendens til hurtig opslidning grundet tandbørstens blødhed. Børn skal have hjælp til tandbørstning, til de når 3.-4. klasse.

Der er udviklet en speciel spædbarnstandbørste, der kan anvendes til børn under 2 år. Tandbørsten sættes på en finger, og på denne måde renses barnets tænder. Det anbefales, at du henvender dig til børnetandlægen før investeringen.

Du kan læse mere om børn og tandbørstning her.

Redigér Slet

Nedenfor er der instruktioner til, hvordan du bør børste dine tænder:

 1. Hold tandbørsten vandret langs tænderne, så nogle af børstehårene er i berøring med tandkødet.
 2. Hæld tandbørsten lidt på skrå, så børstehårene peger mod tandkødsranden.
 3. Bevæg tandbørsten frem og tilbage i 20 cirkulære bevægelser på hver tand. Spidserne af børstehårene skal forblive samme sted, når du bevæger tandbørsten frem og tilbage. Hvis det gør ondt i tandkødet, børster du for hårdt.
 4. Rul eller træk tandbørsten, så børstehårene bevæger sig væk fra tandkødsranden mod tyggefladen af tanden.
 5. Gentag ovenstående procedure på hver tands inderside, yderside og skære- eller tyggeflade. Ved børstning af tyggeflader skal børstehårene holdes direkte ned mod fladen, hvorefter tandbørsten bevæges i cirkulære bevægelser. Vær særlig opmærksom på rensningen af dine bagerste kindtænder, da det ofte er svært at komme til med tandbørsten.
 6. Indersiden af fortænderne i over- og undermunden skal børstes ved, at tandbørsten holdes lodret, da det er vanskeligt at opnå en grundig børstning med et vandret greb.
 7. Børst herefter din tunge for at fjerne de bakterier, der forårsager dårlig ånde. Det gøres ved at børste grundigt og fast på tungeryggen ved at føre tandbørsten frem og tilbage. Alternativt kan du bruge en tungeskraber til at rense tungen (se nedenstående billeder). Hvis du har et problem med dårlig ånde, kan det være en hjælp at børste ganen.
 8. Til sidst spyttes resterende tandpasta ud. Du kan enten vælge at skylle munden eller lade tandpastaskummet blive i munden. På den måde får du den bedste effekt af tandpastaen.

Det anbefales, at den regelmæssige tandbørstningsrutine bliver suppleret med en rengøring af overfladerne mellem tænderne. Du kan med fordel læse vores guider om tandtrådtandstikkere og interdentalbørster.

Redigér Slet

Billederne illustrerer to forskellige former for tungeskrabere.

Redigér Slet

Når du har faste bøjler på tænderne, skal du være særlig påpasselig med din mundhygiejne. Tændernes oveflader kan nemt ætses af den syre, der dannes ved bakteriernes nedbrydning af madresterne i plakken. Derfor er det vigtig at få fjernet denne plak, da der ellers skabes hvide, varige, ru kridtninger på tænderne. Det er disse demineraliserede (afkalkede) områder, hvor misfarvningerne senere vil kunne sætte sig.

Der findes specielle tandbørster og tandtråd til at undgå dette:

 • Solotandbørste: Tandbørsten er en lille samlet ”kost” på skaft, der bruges til at komme rundt om reguleringslåsene (brackets) på tænderne.
 • Der kan anvendes en elektrisk Water-pick, der renser tænderne ved hjælp af kraftig skylning med vand igennem en tynd spids.
 • Tandtråden skal have flere forskellige områder langs tråden – en almindelig tynd tråd samt en tykkere, mere fyldig del  – samt være stiv i begge ender så tandtråden nemt kan komme ind mellem tænderne under bøjletråden, så du kan rense mellem tænderne og under reguleringsbøjlen ved at trække tråden frem og tilbage.
 • Den almindelige tandbørste skal være blød, så den med små cirkelbevægelser kan presses længst muligt ind mellem tænderne samt grundigt oven for bøjlen ved tandkødet.

 

Redigér Slet

En elektrisk tandbørste bruger de korrekte bevægelser, der bør anvendes ved tandbørstning.

Når du børster tænder med en elektrisk tandbørste, skal du blot guide tandbørsten langsomt frem og tilbage på dine tænder. Du skal holde børsten på tanden et par sekunder, før du går videre til den næste tand. Du skal sørge for at børste alle siderne af tanden – både ydersiden, indersiden og tygge- eller skærefladen.

Redigér Slet

Allerede 4 timer efter indtagelse af føde- og drikkevarer dannes der plak, og derfor bør du tilstræbe at børste tænder efter hvert måltid. Indtagelsen af syreholdige mad- og drikkevarer forstyrrer den naturlige balance i munden. Det er derfor en god idé at vente 1/2-1 time med at børste tænder efter måltidet, så du ikke slider på dine tænder og emaljen.

Under din søvn nedsættes spytsekretionen, hvilket medfører, at din mund tørrer ud. Dette gør det lettere for bakterier at sætte sig fast på plak, da bakterierne sætter sig nemmere fast på den opståede, ru overflade. Du bør derfor børste dine tænder om morgenen, når du står op eller efter morgenmåltidet. Ligeledes er tandbørstning vigtig om aftenen, inden du går i seng, da du fjerner dagens bakteriebelægninger og forhindrer, at disse bliver til tandsten. Det anbefales yderligere, at du børster tænder efter frokost, da dette giver en god rengøring af tænderne midt på dagen.

Redigér Slet

Når du har børstet tænder, skal du spytte det overskydende tandpasta og spyt ud. Det er en god idé at vente med at skylle munden til 1/2 time efter, at du har børstet tænder. På den måde får du det mest optimale ud af din tandpasta; f.eks. har tandpasta indeholdende fluor mulighed for at danne et beskyttende lag, hvis du undlader at skylle munden umiddelbart efter tandbørstningen.

Redigér Slet