Sections 4

Titel: 
Hvad kan jeg gøre ved tandlægeskræk?
Indhold: 

Det er muligt at komme din tandlægeskræk til livs. Det afhænger af dit ønske om at modtage hjælp, og om din tandlæge er i stand til at give dig den nødvendige hjælp. De fleste tandlæger interesserer sig for dig og vil hjælpe dig, så du opretholder en sund mundhygiejne. Der findes flere forskellige værktøjer, som du selv kan anvende for at afhjælpe din nervøsitet og angst, men tandlægen har også nogle metoder, der hjælper og støtter patienter med tandlægeskræk.

Lydfiler
"Slap Af Hos Tandlægen" er en pakke, som indeholder fem lydfiler. Denne pakker hjælper dig med at slappe af hos tandlægen og gøre tandlægebesøgene nemmere. De fem lydfiler anvender terapeutisk hypnose, så du lærer at arbejde med netop dine udfordringer i forbindelse med et tandlægebesøg. Derudover er der en lydfil, som anvendes til, når du skal til tandlægen, så du kan slappe af under dit besøg. Den sidste lydfil er til efter tandlægebesøget, hvor du ubevidst lagrer og forankrer alt det gode, du har gjort og oplevet. Du kan læse mere om pakken her

Akupunktur
Akupunktur kan dæmpe din angst, da den har en afslappende effekt på patienter, der lider af tandlægeskræk. Du kan læse mere om akupunktur her.

App: Slut med tandlægeskræk
Noget af det nyeste inden for håndtering af tandlægeskræk er Cope its applikation: Slut med tandlægeskræk. Den danske virksomhed har sammen med læger, psykologer samt tandlæger udviklet en app til patienter med tandlægeskræk. Med enkle og effektive kognitive øvelser kan du blive bedre til at forstå og håndtere din angst. Øvelserne i app'en udføres lige, hvor det passer dig, evt. derhjemme, så du føler dig afslappet og tryg, inden du skal til tandlægen.

På slutmedtandlægeskræk.dk kan du finde råd og interviews med en række forskellige personer, der har været nervøse, bekymrede og/eller bange for tandlæger og deres instrumenter. De fortæller, hvordan de er blevet deres tandlægeskræk kvit, eller hvordan de har lært at bearbejde denne. Der ligger også en test, så du kan se, hvor bekymret du er i forhold til resten af befolkningen – du vil måske blive overrasket over, hvor mange der har det ligesom dig. Du kan selv tage første skridt i retningen mod at få en god oplevelse hos din tandlæge ved at downloade app'en.

Cope it på klinikken
Mange tandlæger landet over har også Cope its IT-system installeret på klinikken. I den forbindelse vil du besvare nogle enkle spørgsmål på en tablet i venteværelset. På den måde ved tandlægen, hvordan du har det, og han/hun kan hjælpe dig bedst muligt med at få en god oplevelse.

Hypnose
Nogle tandlæger anvender hypnose til at håndtere tandlægeskræk eller som et supplement til bedøvelsen. Hypnose er dokumenteret til at være et effektivt redskab til at skabe forandringer. Ved hypnose arbejdes der med det ubevidste, men du vil være i kontrol under hele forløbet og kunne huske alt, hvad der er sket.

Nogle tandlæger anvender hypnotiske redskaber i deres kommunikation, så nervøsiteten og angsten dæmpes. Andre bruger hypnosen til at få deres patienter til at falde til ro, slappe af og gå ind i en let trance på 2-3 minutter. Du vil være i kontrol under hele forløbet og huske episoden. I tilfælde af svær tandlægeskræk er det muligt at bearbejde angsten med en hypnoterapeut, som evt. også kan bistå under tandlægebesøget, så du fortsat er afslappet.

Psykolog
I svære tilfælde af angst for tandlæger kan det være en start at opsøge en psykolog, hvor du med pågældende kan dele de tanker og oplevelser, der har været medvirkende årsag til tandlægeskrækken. Her vil du kunne blive tilbudt angstdæmpende medicin til at starte med, så du bliver mere og mere i stand til at gennemføre tandlægebesøget og komme ind i en god vane med efterfølgende besøg. Nogle tandlæger samarbejder med psykologen for at opnå det bedste resultat.

Fremhæv: