Sections 3

Titel: 
Hvilken garanti kan jeg forvente på fyldninger?
Indhold: 

Der er forskellige garantier hos de fleste tandlæger, så det vil være fornuftigt at indhente den, inden du accepterer din behandling. Yderligere afhænger garantien på størrelsen af fyldningen.

En mindre plastfyldning

  • En mindre plastfyldning drejer sig ofte om fyldninger i fortænderne. Disse fyldninger kan forventes at holde mekanisk i lang tid, da de ikke belastes af kraftigt tyggetryk og slid. Kosmetisk kan det forventes, at de må skiftes før tid pga. misfarvninger i plasten. Misfarvningerne forværres hos rygere og ved et stort indtag af kaffe, te, rødvin og andre farveholdige fødemidler.
  • Der er også tale om fyldninger i de små og store kindtænder i tyggefladen. På disse flader er der større tyggetryk og dermed større slid, så der må forventes oftere udskiftning af fyldningerne. Her vil skift med hensyn til den kosmetiske del også være en faktor.
  • Fyldninger på tandhalsene i hele tandsættet vil typisk skulle skiftes noget oftere, da bindingen til tandhalsen er svagere, fordi den ikke er emaljebeklædt. Misfarvninger efter røg, kaffe, te og fødemidler vil gøre fyldningerne mørke med tiden. Derfor vil der ofte komme kosmetisk skift på tale.

En større plastfyldning

  • Fyldninger i fortænderne, der involverer skærekanterne samt for- og bagsiden af tænderne, kan forventes at skulle skiftes, da de belastes kraftigere, og misfarvninger vil kunne ses hurtigere.
  • Fyldninger i små og store kindtænder på både tygge-og sidefladerne og imellem tænderne vil skulle skiftes oftere pga. af øget slid og misfarvninger.

En plastkrone

  • En plastkrone må anses for den størst mulige plastfyldning og kan laves på alle tænder. Holdbarheden er størst dér, hvor der er mindst belastning, og det er her, at skift vil forekomme mindst. Skiftet af kosmetiske årsager vil typisk være dér, hvor synligheden er størst.
  • En plastopbygning fremstilles mest som en selvstændig fyldning eller under kroner, så holdbarheden vil typisk følge kronernes.

Fælles for alle de ovennævnte fyldninger er, at din mundhygiejne spiller en stor rolle både i forhold til holdbarhed og opståede misfarvninger. Disse gener minimeres ved optimal mundhygiejne, som medfører længere holdbarhed. Derudover er det vigtigt, at du tager til regelmæssige kontrolbesøg hos tandlægen.

Fremhæv: