Sections 7

Titel: 
Hvorfor får jeg blottede tandhalse?
Indhold: 

Der kan være forskellige årsager til, at tandhalsene er blevet blottet:

  • Tandbørstning: Oftest er blottede tandhalse et resultat af en forkert tandbørsteteknik. Det ses typisk, at der er blevet børstet med for store bevægelser på tværs af tandrækken. Læs mere om den rigtige tandbørsteteknik her. I andre tilfælde er en hård tandbørste eller tandpasta med for meget slibemiddel blevet anvendt. Det vil ofte dreje sig om blottede tandhalse på kind- og hjørnetænder. Hvis du f.eks. kan klikke med en negl i en lille fure i tanden ved tandkødskanten, er det sandsynligvis en slibeskade.
  • Bøjler og skinner: Tandkødet kan være trukket tilbage fra tænderne; især i underkæben på patienter, der har fået foretaget tandregulering med faste bøjler. Det skyldes ikke kun apparaturets tilstedeværelse, men også at det kan være svært at få børstet tænderne grundigt, når der er fast apparatur på dem.
  • Tandkødsbetændelse: Blottede tandhalse kan også opstå, hvis der har været betændelsestilstande i tandkødet. Sådanne forhold vil få tandkødet til at trække sig tilbage.
  • Parodontose: Parodontose er en videreudvikling af tandkødsbetændelse, hvorved knoglen, som holder tænderne fast, nedbrydes. Ofte skal noget af tandkødet fjernes for at stoppe sygdommen, hvilket medfører mere synlige rødder i tandsættet. Tandkødet vil i takt med knoglenedbrydelsen trække sig tilbage.
  • Tunge- og læbepiercing: Piercinger slider tandkødet bort, derfor kan disse medføre blottede tandhalse. Ofte medfører en læbepiercing en tilbagetrækning af tandkødet på ydersiden af fortænderne, mens en tungepiercing får tandkødet til at trække sig tilbage på indersiden i underkæbens fortænder.

Det er almindeligt, at tilstedeværelsen af blottede tandhalse øges med alderen.

Fremhæv: