Sections 5

Titel: 
Hvad er en blottet tandhals?
Indhold: 

Tandhalsen befinder sig imellem kronen og roden. Tandens krone er beskyttet af emalje, og roden beskyttes af både tandkødet og rodcement. Tandens krone og rod er dækket af hhv. emalje, rodcement og tandkød for at beskytte tandnerven (pulpa). I tilfælde af at tandkødet trækker sig tilbage, vil rodens øverste del ikke længere være beskyttet af tandkød. Tandhalsen bliver dermed blottet.

For en kort periode vil roden dog være beskyttet af det tynde lag rodcement, men rodcementen vil hurtig slides af, da den ikke er særlig hård. Når rodcementet er blevet slidt af, vil der være åbne kanaler ind til tandnerven (pulpa), som kan reagere i form af smerteimpulser (isninger).

Får du blottede tandhalse, skal der opretholdes en god mundhygiejne, så bakterier og madrester ikke ophober sig på tandhalsens overflade. Endvidere er det vigtigt at undgå yderligere skade på blottede tandhalse, da tandkødet ikke vokser frem igen. De fleste behandlinger vil derfor rette sig mod at få lukket disse åbne kanaler eller dække dem af, så der ikke længere er adgang til den inderste del af tanden. Denne behandling kan være mundskylning/lak med fluor eller en plastfyldning.

Fremhæv: