Sections 2

Titel: 
Hvorfor får jeg tandpine?
Indhold: 

Tandpine opstår som følge af nervebetændelse. Normalt er dine tænder beskyttet med emalje og rodcement, men hvis disse har lidt skade, er det muligt for bakterier at trænge ind til dentinen, tandbenet, og herefter pulpa. Pulpa er tandens nervecenter og reagerer gennem smerteimpulser ved indtrængning.

Tandpine kan også opstå, hvis tanden bliver udsat for et hårdt slag. Det hårde slag er årsagen til, at der opstår betændelsestilstand i tandens indre. Der kan gå kortere eller længere tid fra traumet (slaget) til reaktionen fra nerven.

Der kan nævnes forskellige årsager til, at tandpine opstår:

  • Caries: Huller i tænderne er den hyppigste årsag til tandpine. Et hul i tanden skader tandens emalje, som dermed giver grobund for bakterieindtrængning. Hvis bakterierne får lov til at bevæge sig ind til dentinen og pulpa, opstår tandpinen. Læs mere om behandling af huller i tænderne her.
  • Rodbetændelse: Når bakterierne når ind til pulpa, opstår der betændelse i tandens rod. Dette kan være en meget smertefuld tilstand. Læs mere om behandling af rodbetændelse her.
  • Tandkødsbetændelse: Efterladte bakterier på og mellem tænderne kan forårsage betændelse i tandkødet. En betændelsestilstand i denne form kan give tandpine, men smerten vil sjældent være lige så voldsom som smerten efter caries eller rodbetændelse. Læs mere om tandkødsbetændelse her.
  • Parodontose: Parodontose er tandkødsbetændelse, som har udviklet sig til betændelse og nedbrud af knoglerne, som tænderne sidder fast i. Derfor er det vigtigt at opretholde en god mundhygiejne, så alle bakterier fjernes og ikke giver grobund for sygdomme i tandsættet. Læs mere om parodontose her.
  • Tandbyld: En tandbyld opstår som følge af rodbetændelse, tandkødsbetændelse eller parodontose. Hvis der er fri adgang for bakterierne, opstår der betændelse. Bakterierne og betændelsen ophobes i tandbylden, som medfører en voldsom tandpine. Læs mere om tandbylder her.
  • Tandfrembrud: Når en tand er under frembrud, kan der opleves smerter. Det er især tilfældet ved små børn og deres første tænder. Læs mere om mælketænder her. Voksne kan dog også opleve smerten, når en af deres visdomstænder bryder frem. Det kan også skyldes, at der måske ikke er plads til visdomstanden i kæben. Læs mere om visdomstænder her.
Fremhæv: