Sections 14

Titel: 
Hvad er en syreskade (erosion)?
Indhold: 

Erosion er en tandskade med tab af tandens hårdtvæv forårsaget af forkert tandbørstning og syreskade på tænderne – efter indtagelse af syreholdige føde- og drikkevarer f.eks. sodavand, saftevand, juice, citrusfrugter, syrlige frugter og slik. Syreindholdet skader tænderne ved at ”ætse” emaljen/rodcementen på tænderne væk – syre opløser kalken og mineralerne fra tandens overflade, og forkert tandbørstemetode øger opløsningen. Opløsningen er i høj grad påvirket af, hvor lang tid syren er på tænderne, og hvor kraftig den er.

Syreindholdet måles ved hjælp af pH-værdier, som er en skala over surhedsgrader. En pH-værdi, der er mindre end 5,5, er skadelig. Jo højere surhedsværdi, jo mere skader produkterne dine tænder.

Risikoen for en syreskade øges, hvis dine tænder ofte bliver udsat for syreholdige produkter. Hvis ikke du kan undvære de syreholdige føde- og drikkevarer fuldstændigt, anbefales det, at du begrænser indtagelsen af disse i løbet af dagen. Når du f.eks. drikker et syreholdigt produkt, stiger syremængden i munden. Efter indtagelsen går spyttet i gang med at neutralisere syren, og efter en halv times tid er din munds pH-værdi i naturlig balance igen. Hvis du går og tager små slurke af drikkevaren over længere tid, bliver tænderne udsat for syren konstant, og spyttet kan derfor ikke nå at neutralisere syren. Dette øger risikoen for, at tændernes emalje/rodcement bliver ætset. Derfor anbefales det, at du drikker syreholdige produkter hurtigt ved hjælp af store mundfulde. Du kan endvidere anvende et sugerør for at undgå, at hele væsken bliver skyllet rundt i munden. Efter indtagelsen af syreholdige føde- og drikkevarer anbefales det, at du skyller munden efter med en neutral væske som f.eks. vand eller mælk.

Du er ligeledes ekstra udsat for syreskader, hvis du ofte oplever sure opstød eller kaster op. Mavesyre er dårligt for tænderne, da det ætser de hårde tandvæv voldsomt. Det er vigtigt, at du venter med at børste dine tænder til ½-1 time, efter du har drukket og spist syrlige produkter eller kastet op. Hvis det bliver gjort umiddelbart efter indtagelsen, slides tændernes hårde væv mere af tandbørstningen, da overfladen er let opløst.

Når spytproduktionen nedsættes i munden, er du mere udsat for syreskade. Mundtørhed kan enten skyldes medicin, sygdom eller væsketab. I disse tilfælde er det vigtigt at skylle munden med neutrale væsker som vand og mælk.

Symptomer
Ofte vil de første symptomer på erosion være ubehag og let smerte i tænderne, når du drikker og spiser kolde eller varme drikke- og fødevarer. Nogle vil også bemærke isninger, når de børster deres tænder. Ofte vil du ikke kunne bemærke syreskader, før de er slemme.

Hvis dine tænder lider af syreskader, vil tandoverfladen blive grålig og mat med gule eller hvide udhulede og kridtede områder. Andre oplever ligeledes, at emaljen knækkes af i små stykker som følge af slid.

Behandling
Hvis du oplever ovenstående symptomer, bør du helt undgå eller begrænse indtaget af de syreholdige produkter. Hvis syreskaderne opdages i tide, kan det være tilstrækkeligt at stoppe indtagelsen af disse. Nogle tandlæger vælger at tage et aftryk af dine tænder, så det er muligt at følge med i udviklingen, men også at se, hvorvidt emaljen stadig bliver nedbrudt efterfølgende. Du kan læse mere om aftryk her.

Hvis du oplever smerte i tænderne, kan du få lavet en fluorbehandling eller plastfyldning, som afhjælper situationen. Er der sket større skader ved syreskader, er tandretning eller kroner ofte løsningen på at genopbygge et naturligt bid.

Gode råd
Det bedste råd er at undgå syreholdige føde- og drikkevarer. Hvis ikke dette kan lade sig gøre, anbefales det, at indtagelsen begrænses så meget som muligt. Der er forskellige retningslinjer, der kan hjælpe dig med at passe bedre på dine tænder:

  • Undgå flasker med skruelåg og dåser, da det ofte er årsagen til små mundfulde.
  • Mellem måltider bør du drikke vand, mælk, kaffe og te i stedet for syreholdige drikkevarer.
  • Til måltider kan du drikke sodavand, saftevand og juice – drik det dog sjældent.
  • Drik syreholdige produkter hurtigt, i store mundfulde og med sugerør. Undgå at fordele væsken i hele munden.
  • Undgå tandbørstning umiddelbart efter indtagelsen af syreholdige produkter eller ved opkastning.
  • Skyl munden med neutrale væsker som vand og mælk efter indtagelsen.

På billederne kan du se, hvordan syreskaden på dine tænder ser ud. Det første billede illustrerer, hvordan syreskaden ser ud på indersiden af dine tænder. Det andet billede er en mild grad af erosion, hvorimod det sidste billede er en slem grad af erosion.

Fremhæv: 
Antal kolonner til medier - bund: