Sections 12

Titel: 
Hvad er en revne i tanden (infraktion)?
Indhold: 

Infraktion er karakteriseret ved en revne i emaljen/dentinen og kan skyldes en lang tids tyggebelastning. Det er sjældent, at sunde, ubehandlede tænder revner, men det kan dog ske. Revnerne opstår der, hvor tænderne er svagest. Derfor er det ofte på tænder med fyldninger og kroner, der ses infraktion. Større fyldninger kan derfor være en medvirkende årsag til, at tanden revner. Tænderskæren er en anden faktor, som øger risikoen for, at tænderne revner. Det skyldes, at presset på kindtænderne øges ved tænderskæren. Kindtænderne er i forvejen de tænder, der tygger hårdest sammen og belastes derfor mest gennem mange års tygning, og de er dermed oftest også de mest udsatte tænder mht. infraktioner.

Symptomer
Der kan være forskellige symptomer på infraktioner:

  • Smerter, når der tygges med tanden. Når en revnet tand overbelastes, vil revnen udvide sig. I dentinen findes væskefyldte kanaler, som løber ind til pulpa gennem tandbenet (dentinen). Når tanden udvides og presses sammen som følge af tygning, bliver nerven påvirket af væske fra kanalerne. Det er denne påvirkning, som skaber smerten. Du kan læse mere om tændernes bestanddele her.
  • Tandoverfølsomhed for kulde.
  • Infraktioner kan også være tilstede uden symptomer.

Behandling
I tilfælde af at det er en dyb revne, kan infraktionen være smertefuld. Selve behandlingen afhænger af tandens belastning og revnen i tanden. Ofte vil løsningen være at lave enten en plastfyldning i tanden eller krone på tanden. Har tandens nerve derimod lidt overlast, kan det i visse tilfælde være nødvendigt at rodbehandle din tand. Hvis ikke det bliver behandlet, vil nerven fortsat påvirkes af indtrængende bakterier, som skaber betændelsestilstand. I sådanne tilfælde er tidlig behandling altafgørende for at redde nerven fra bakterielle påvirkninger, så nerven ikke går til på baggrund af infektion. I sjældne tilfælde kan tanden flække på langs, hvor en tandudtrækning derefter kan være nødvendig.

En revnet tand kan ikke gro sammen igennem, og revnen vil fortsætte med at sprede sig, hvis ikke den bliver behandlet. Tilstanden bør ikke ignoreres, da en behandling kan minimere risiko for større skader på sigt. Derfor bør du kontakte din tandlæge, hvis du oplever ovenstående symptomer.

Fremhæv: 
Antal kolonner til medier - bund: