Sections 8

Titel: 
Hvad gør jeg ved en tandskade på en mælketand?
Indhold: 

Under uheldige omstændigheder kan der ske skade på en mælketand. En tandskade kan være en af nedenstående situationer:

  • Tanden er blevet slået ud: En udslået mælketand bliver sjældent sat på plads igen, da der vokser en ny ud. I nogle tilfælde er det muligt at sætte tanden på plads igen, hvis roden er intakt (billede 1). Læs mere her.
  • Tanden er blevet slået ind eller op: Hvis mælketanden er blevet slået ind eller op, vil tandlægen afgøre, hvad det næste skridt er. Som regel vokser tanden ud af sig selv, eller tandlægen trækker den ud (billede 2). Læs mere her.
  • Tanden er knækket eller har brud: Hvis barnet har knækket noget af tanden, afhænger handlingen af skadens omfang. Hvis det ikke er voldsomt, skal tandlægen kontaktes i åbningstiden, hvorimod hvis en stor del af tanden er knækket, skal tandlæge eller skadestue kontaktes straks. Som regel vil tanden blive trukket ud (billede 3). Læs mere her.
  • Tanden er blevet løs: Hvis tanden er blevet slået løs, og skaden udgør en risiko for barnets kæbeknogle og anlæg af de blivende tænder, skal der straks tages kontakt til en tandlæge eller tandlægevagt, så tanden kan blive fjernet. Hvis ikke skaden udgør en risiko, kan tandlægen kontaktes i åbningstiden. Læs mere her.

Hvis der er sket en tandskade på en mælketand, er det vigtigt at anmelde skaden til forsikringsselskabet, da der kan være risiko for skade på det blivende tandsæt. Dette er dog ikke muligt at opdage, før det permanente tandsæt erstatter mælketænderne. Du kan læse mere om tandskader her.

Fremhæv: 
Antal kolonner til medier - bund: